fbpx

Kredi Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Acil nakit ihtiyaçlarının karşılanması noktasında her zaman bankalara başvuru yapan tüketiciler kredi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun yanıtlarını öğrenmelidir. Çünkü kredi seçenekleri konut, taşıt ya da ihtiyaç gibi farklı kategorilerde sunulmaktadır. Bununla birlikte her geçen gün kredi faiz oranlarındaki güncellemelere de takip edilmelidir. Düşük faiz oranlı kredi veren bankalar bu kapsamda çokça tercih edilirken bazı tüketiciler kredi puanının düşük olması nedeniyle bankalardan hizmet alamaz. Ancak bu gibi durumlarda da kefil ya da ipotekle kredi veren bankalara başvuru yapılarak ihtiyaçlar karşılanabilir.

Günümüzde kredi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun cevabı olarak pek çok alt başlığı sıralayabiliriz. Bütçe kontrolünden faiz oranlarına, en uygun vadeden aylık ödenecek taksit oranlarına kadar farklı süreçleri göz önünde bulundurarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Geciken borçlar nedeniyle idari ve yasal takip süreçlerinin başlatıldığı unutulmamalı ve bankalardan daha rahat bir şekilde hizmet alınmaya devam edilmelidir.

Kredi Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kredi çekmek isteyenler ilk olarak bütçe planlaması yapmalıdır. Gelir durumuna bakarak aylık ödenebilecek taksit miktarının belirlenmesi, ekonomik anlamda daha rahat bir şekilde hareket etmenizi sağlar. buna ek olarak kredi için ayıracağınız tutara göre bankalarla iletişime geçmeniz gerekir. Çünkü her bankada faiz oranları aynı değildir. Son olarak kredi ödemelerini geciktirmeden yapmanız için bütçe kontrolünün her zaman önemli olduğu unutulmamalıdır. Yazımızın devamında kredi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz ile ilgili bilinmesi gerekenler daha detaylı olarak paylaşılmıştır.

Kredi Skorunu Değerlendirin

Kredi puanı ya da skoru, bankaların hizmet vermeden önce sorguladığı ilk kriterdir. Yüksek kredi skoruna sahip olanlar sorun yaşamadan bankalardan kredi alabilmektedir. Genelde 1500 ve altındaki kredi skoruna bankalar ipotekli ya da kefille kredi verir. Bu yüzden aylık olarak Findeks kredi notu sorgulama yaparak bankalara başvuruda bulunabilirsiniz.

Kredi Faiz Oranlarını Araştırın

Kredi faiz oranlarının her bankada farklı sunulduğunu söylemiştik. Bu yüzden en düşük faizle ihtiyaç kredisi veren bankaları araştırmanız her zaman önemlidir. Ek olarak bu durum konut ve taşıt kredisi için de geçerlidir. Günümüzde yüzde 0,94’ten başlayan kredi faiz oranları olduğu gibi dönemsel kampanyalarla bu faiz oranı yüzde 0,79’lara kadar düşebilir.

Banka Araştırması Yapın

Özel ve kamu bankaları olarak ikiye ayrılan bankacılık sisteminde farklı uygulamalar söz konusudur. Ertelemeli krediler bu konuda en çok tercih edilen hizmetlerdir. Faiz oranları düşük ve en az 3 ay ertelemeli kredi sunan bankalar günümüzde daha çok tercih edilir.

Kredi Masraflarını Karşılaştırın

Kredi masrafları faiz oranıyla beraber değişmektedir. Bu yüzden kredi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun en önemli yanıtlarından biri de maliyetlerdir. Yani masrafların bütçenizi zorlamayacak şekilde talep edilmesi gerekir. Yıllık olarak yapacağınız ödemeyi kontrol ettikten sonra rahatlıkla kredi başvurusu yapabilirsiniz.

Vadeye Göre Kredi Tutarı Belirleyin

İhtiyaç kredileri 60 ay, taşıt kredileri 48 ay, konut kredileri ise 180 ay vadeye kadar sunulabilir. Ancak vade sayısı arttıkça toplam ödenecek miktar da artacaktır. Bu yüzden vadeye göre kredi tutarı belirleyerek ödemelerinizi daha rahat yapabilirsiniz.

Bankaların Talep Ettiği Ek Masrafları Araştırın

Bankalar her kredide sigorta ve vergi masrafı talep etmektedir. Örneğin konut kredisinde ipotek tesis ücreti ya da ekspertiz ücreti gibi kalemler vardır. Bazı bankalar masrafları en aza indirdiği için bu bankaların tercih edilmesi daha mantıklıdır.

Kredi Sözleşmesini Okumadan İmzalamayın

Pek çok tüketici, kredi ihtiyacının karşılanmasından sonra hızlıca sözleşmeyi imzalamaktadır. Fakat kredi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz konusunda sözleşmenin mutlaka okunması gerekir. Çünkü farklı masraf kalemleri sözleşmeyle beraber bankalar tarafından tahsil edilebilir.

İlgili İçerikler

Leave a Reply