Zorunlu bireysel emeklilik sistemi, 2017 yılına girilmesinin ardından hayatımıza dahil olmuş bir uygulamadır. Çalışanların maaşlarından belirli oranlarda kesintiler yapılarak, isimlerine açtırılan bireysel emeklilik hesaplarına aktarılan bu kesintiler, devlet tarafından %25 katkı ile de arttırılmaktaydı.
zorunlu bireysel emeklilikten sisteminden nasıl çıkılır |
Fakat beklenen oranlarda destek görülmediği, yapılan iptal başvurularıyla anlaşılmıştır. Zorunlu bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak isteyen kişilerin, bağlı bulundukları firmaya doğrudan başvurmaları, telefon ile müşteri hizmetlerini aramaları ya da dilekçe hazırlayarak firmaya iletmeleri yeterli olacaktır. Zorunlu bireysel emeklilikten çıkış yapmak için ise, kişilerin şu şekilde dilekçe hazırlaması gerekecektir.
- Katılımcının Adı ve Soyadı
- TC Kimlik Numarası
- Telefon Numarası
- Zorunlu Bireysel Emeklilik Sözleşme Numarası
- Hesabın Bulunduğu Banka İsmi
- Şube Adı
- Şube Kodu
- Hesap Numarası
- IBAN Numarası
Zorunlu Bireysel Emeklilikten Ayrılma Nedeni (Burada sizden istenen bilgiler tamamen istatistiksel araştırma içindir. Buraya, işten ayrıldığınız, nakit ihtiyacınızın olduğu, kredi ya da kredi kartı borcunuzu ödemek istediğinizi, ev, araba veya herhangi bir eşya satın almak istediğinizi ya da bunların tamamen dışında fon getirilerinden rahatsız olduğunuzu, firmanın ilgisiz olduğunuzu bildirebilirsiniz.
Burada belirttiğimiz sıralamaya uygun bir şekilde dilekçe doldurulup, bağlı bulunan bireysel emeklilik firmasına posta ya da faks yoluyla iletilmelidir. Firmaya iletilen her dilekçe, en fazla 20 iş günü içerisinde işleme konulmaktadır. Yani; bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak için başvurmanızın ardından 20 iş günü içerisinde kesintileri hesabınıza iade olarak alabileceksiniz.
Dilekçe yazımı sırasında sizden istenen hesap numarası bilgileri, şube kodu ya da banka ismi, kesintilerin düşülmesinin ardından size düşen payın yatırılması için istenmektedir. Bundan dolayı, hangi hesaba paranızın iade edilmesini istiyorsanız, özenli bir şekilde yazmalı ve ardından dilekçenizi kuruma göndermelisiniz.
Ayrıca bir önceki, kefilsiz kredi veren bankalar adlı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Zorunlu BES sisteminin ilk avantajı, devletin tek sefere mahsus olarak 1000 TL’lik destek vermesidir. Ayrıca en az 10 yıl boyunca bu sistemde kalan vatandaşlar devletten toplam birikimin yüzde 5’i kadar katkı alınmaktadır.
Zorunlu BES ile ilgili vatandaşlar bu uygulamaya katılım zorunlu olup olmadığını da araştırmaktadır. Elbette bu sisteme katılmak zorunludur ancak talep edildiği an iptal edilebilmektedir. Ancak sistemden ilk 3 yıl içinde çıkanlar yeniden BES’e dahil olsa bile 1000 TL’lk desteği alamamaktadır. Ek olarak çıkış işlemlerinden sonraki 10 iş günü içinde maaştan yapılan kesintiler de iade edilir.
BES için maaştan kesilen tutar yüzde 3’tür. Yani 2500 TL maaş alan bir vatandaş 75 TL kesinti ile karşılaşmaktadır. 4500 TL maaş alan biri ise 135 TL BES ödemesi yapmaktadır. BES’e ara vermek de mümkündür. Katkı payı ödemek istemeyenler 3 ayı geçmemek kaydı ile BES’e ara verebilmektedir.
Zorunlu BES ile normal BES arasında da bazı farklılıklar bulunmaktadır. BES’te 1000 TL’lik devlet katkısı yok iken, bu uygulamada katkıdan yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte 10 seneden fazla zorunlu BES’Te kalınması halinde 1000 TL’ye ek olarak yüzde 5 devlet katkısı da verilmektedir. Normal BES uygulamasında ise bu süreç söz konusu değildir.
Görüldüğü üzere zorunlu bireysel emeklilik sisteminin diğer sisteme göre birçok avantajı bulunmaktadır. Vatandaşlar tercihlerine göre iki uygulamadan birini seçebilir.