Birçok kişinin yaşadığı banka hesabına bloke konması sorunu hayati önem taşıyor. Oldukça rahatsızlık verici bir durum olması dolayısıyla çözüm arayışına girenler için bir şeyler karalayalım istedik. İlk olarak banka blokesi nedir sorusuna basitçe yanıt verelim. Daha sonra maaşa bloke konması durumunda neler yapılabileceğine değinelim.
Banka Hesabına Konulan Bloke Ne Zaman ve Nasıl Kaldırılır? |
Bankaya borçlandığınızda bu borcunuzu ödemeniz gereken süre içinde ödemediğinizde borcunuz kadar olan tutar kadar banka hesabınızdaki paraya bloke konmaktadır. Banka hesabına bloke konması durumlarına bakacak olursak;
Devlet dairelerine, özel firmalara ya da şahıslara olan borçlarınızı ödememeniz durumunda icra yoluna gidilerek bloke konuyor. Asıl can alıcı noktaya, yani bu banka blokesinin nasıl kalkacağı konusuna gelelim.
Genelde banka hesabına konan bloke maaşın banka hesabına yatması dolayısıyla problem yaratmaktadır. Halk arasında maaşa haciz olarak bilinen bu durumda hukuki olarak aldığınız maaşın dörtte biri kadar bloke konabilir. En basit haliyle aylık 3 bin TL maaşınız varsa ve borçlarınız yüzünden maaşınıza bloke konacaksa bu tutar 750 TL’nin üstüne çıkmayacaktır. Bu tutarın üstündeki blokeler için direkt olarak dilekçe verilip itiraz edilmelidir. Ancak istisna bir durum da mevcuttur. Bu da, eğer kişi ödeme taahhütü verdiyse bloke sınırı kalkacak ve tutar dörtte birinin üstüne çıkabilecektir.
Maaşa konulan blokeyi kaldırmak için normal şartlarda hiçbir işlem yapılması gerekmiyor. Çünkü sistem kendi kendine işlemekte ve borcun bitmesi üzerine otomatik olarak icranın kalkması gerekiyor. Ancak bu süre duruma göre uzayabildiği için borçlarınızı tamamen kapama aşamasından sonra sonra ilgili bankaya borçların tamamiyle ödendiğine yönelik dilekçe vermektir.
Bu dilekçe ile birlikte ilgili belgeleri de ibraz etmeli ve bloke kaldırma talebinde bulunmalısınız. Ayrıca aynı dilekçe ve ilgili belgeleri İcra Müdürlüğüne verirseniz işlemler daha da hızlanacaktır. (Banka ile İcra Müdürlüğü arasındaki evrak ve yazışma gitgeli)
Banka hesabına / Maaşa konan bloke kaç günde kalkar?
Genel olarak borçlarınızı ödediğiniz ve icranın kalkması için herhangi bir engel bulunmadığı durumda ilk iş günü içerisinde banka hesabına konan bloke kalkacaktır.
Banka hesaplarına konulan blokelerle ilgili araştırma yapan tüketiciler bu sürecin zor olmadığını bilmelidir. Ancak bankalar borcun tamamını tahsil etmek isteyebilir. Bu gibi durumlarda bankayla anlaşma yoluna da gidilebilir. Genelde avukatlar aracılığıyla başlatılan bu sürecin tüketicileri ciddi anlamda mağdur ettiği unutulmamalıdır.
Ülkemizdeki borçlanan kişi sayısı artmaya devam ediyor. Ayrıca kredi kartı ya da kredi borçlu sayısı da her geçen gün yükselmektedir. Herhangi bir nedenden dolayı kredi borcunu ödeyemeyen tüketicilere 1. ay gecikmeden sonra bildirim yapılmaya başlanır. Elbette kredi skoru da düşmeye başlar. 2. ve 3. aydan sonra da sürekli yasal takip sürecinin başlayacağına dair bildirimler aktarılır. Tüketicilere 3. ayın sonunda son bir arama yapılır ve dosyanın avukata gönderileceği hatırlatılır.
Tüketicilerin anlaşma yoluna gitmemesi durumunda artık yasal takip süreci başlar. Kredi notu da hızlı bir şekilde düşer. Bu durumda tüketiciler farklı bir bankaya yapacakları düşük limitli bir kredi kartı başvurusuna bile olumsuz yanıt alacaktır. Haliyle kredi ya da kredi kartı borcunun kesinlikle yasal takibe alınmaması önemlidir.
Bankalar icra takibini başlattıktan sonra tüketicilerin mal varlıklarını da araştırmaktadır. Borçlunun üzerinde bir mal varlığı yok ise tüm bankalardaki hesapları incelenir. Ayrıca borçlunun maaşı ya da banka hesabı bulunmuyorsa sürekli arama ve SMS ile tüketicilere borçları hatırlatılır.
Daha önceleri eve gönderilen haciz artık gönderilememektedir. Çünkü yeni yasaya göre tüketicinin birinci dereceden ihtiyacı olan ürün ya da eşyalar haczedilemez.