Bazen bankadan para çekecek vakti bulamayanlar, yakınlarından rica edip hesabından para çekmesini isteyebiliyor. Bugün bu konu hakkında 1-2 kelam etmek istiyorum.
|
bankadan başkası adına nasıl para çekilir? talimat örneği |
Önce, bankadan başkası adına para çekilir mi sorusuna yanıt verelim. Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır olacaktır. Eğer kişinin hesap kartı (banka kartı) elinizdeyse direkt olarak ATM’den belirlenen limitler dahilinde parayı çekebiliyorsunuz. Yani sonuçta ATM cihazı
“sen o değilsin, parayı sana veremeyiz” diyecek hali yok. 🙂 Ancak diğer bir durumda, yani ATM yerine direkt vezneden para çekmek istediğinizde işler biraz değişiyor.
Bu durumda normal şartlar altında banka size aileden dahi olsanız hiçbir şekilde para vermeyecek, bununla da kalmayıp hesap bakiye bilgisini bile öğrenemeyeceksiniz. Ancak ve ancak kişi daha önceden bankaya talimat yazıp, imzalayıp gönderdiyse (kimlik bilgileri yazılı şu kişinin, belirtilen tarihte şu kadar para çekimi yapmasını onaylıyorum vb.) başkasının parasını çekebiliyorsunuz. Bunun dışında noter vekaleti vermeniz durumunda da kişi banka hesabınızdan istediği tutarda para çekebilmektedir.
Buna ek olarak eğer 18 yaşından küçük bir bireyin ebeveyni iseniz hesabın siz tarafından açılacağı düşünülerek ve çift imza yetkisi bulunduğundan para çekilebilmektedir.
Son zamanlarda sıkça artan “babam/annem benim yerime bankadan para çekebilir mi?” tarzında sorulara da yanıt vermiş olduk.
Bankadan Para Çekme Talimatı Örneği (2018)
Bankadan başkası adına para çekme talimatı dilekçe/yazı örneğini aşağıya ekliyorum. Gereken yerleri düzenlerseniz ve alt kısma imza atıp ilgili şube müdürlüğüne yollarsanız hiçbir problem yaşanmayacaktır.
…………. BANKASI ….. ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’NE
Tarafıma ait ve şubenizde bulunan ……………………………… nolu TL hesabımda bulunan meblağdan … TL’nin annem …….’a elden ödenmesini talep ediyor, tarafınızdan gereken işlemlerin yapılmasını ve belirtilen tutarın ……’a ödenmesini saygılarımla arz ediyorum.
Konuyla ilgili sorularınızı her zaman olduğu gibi yorumlar üzerinden bizlere gönderebilirsiniz.
Eşimin Adına Kredi Çekebilir miyim?
Kredi notu düşük olan ya da kredi sicili bozuk olan kişiler, acil nakit ihtiyaçlarını giderebilmek için çeşitli yollar aramaktadır. Bu yollardan bir tanesi de, aile üyesi bir kişi adına kredi çekmektir. Genel olarak evli olan ve kredi çekmek için gerekli olan şartları taşımayan kişiler, eşimin adına kredi çekebilir miyim diye araştırma yapmaktadır. Bu sorunun kesin ve net cevabı; hayırdır. Çünkü kredi, yalnız ve yalnızca kişilerin şahsen başvurusu ile gerçekleştirilebilecek olan bir başvurudur ve bu başvuru neticesinde onay alınması durumunda nakit para, kişinin kendisine verilmektedir.
Ülkemizde faaliyette olan bankalar, kredi hizmetlerini sunarken yüksek meblağlı kredi başvurularında, kişilerin eşlerinin de kredi sicil bilgilerini araştırmakta ve kredi notlarına bakmaktadır. Dolayısı ile yüksek meblağlı kredilerde eş faktörü oldukça etkilidir.
Bankalar, taşıt kredisi ve ev kredisi gibi kredi hizmetlerini sunarken evli olan kişilerin kredi sicil bilgilerine de bakmaktadır. Çünkü evli iken edinilen mallar eşler arasında eşit bir şekilde pay edilmektedir. Bu sebeple kredi başvurularından onay alınması için başvuru yapan kişinin eşinin sahip olduğu kredi notu da önemlidir. Dolayısı ile kredi sicili bozukluğu ya da kredi notu düşüklüğü nedeni ile eşimin adına kredi çekebilir miyim diye araştırma yapan kişilerin önce kendi şartlarını olgunlaştırması ve kredi sicilini iyileştirmesi gerekmektedir. İhtiyaç kredisi gibi düşük meblağlı kredi başvurularında ise genel olarak bankalar, kredi başvurus yapan kişinin eşlerinin sicil araştırmasını yapmamaktadır.