İşsizlik sıkıntısı çekenlerin en sık tercih ettiği çözümlerden biri olan işsizlik maaşı, 2000 yılından bugüne ülkemizde aktif olarak verilmektedir.
işsizlik maaşına haciz konulur mu? |
Ancak son yıllarda artan borçlanma durumları dolayısıyla işsizlik maaşı alan birinin maaşına haciz konulur mu sorusu akılları karıştırıyordu. Bugün buna yanıt verelim istedim.
İŞKUR tarafından sağlanan işsizlik maaşı, işten çıkarılmış ya da iflas etmiş kişilerin aldığı bir yardımdır diyebiliriz. İşsizlik maaşı alacak kişinin, önceki işinden ayrılmadan önce en az 120 gün (4 ay) prim ödemiş ve 3 yıllık çalışma hayatında 600 gün prim ödemiş olması gerektiğini hatırlatalım ki yazımızı henüz işsizlik maaşı almamış ancak borçları olan bireyler de bilgi sahibi olabilsin.
İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yer alan 50. Maddeye göre işsizlik ödeneği damga vergisi hariç hiçbir vergiye tabi tutulamıyor. İşsizlik maaşına nafaka borcu dışında haciz, icra gibi durumlarda müdahale edilemez. Yani işsizlik maaşına yukarıdaki iki durum dışında haciz konulamaz, icra gelemez. Hatta daha anlaşılabilir olmak adına, bankaya herhangi bir borcunuz varsa banka – hesabınızda kredi kartı borç ödeme talimatı yoksa – hiçbir şekilde paranıza dokunamaz.
Çünkü o para devlet tarafından bizzat zor durumda olduğunuz için size sağlanmaktadır. Eğer bilginiz dışında herhangi bir icra, haciz geldiyse ya da kesinti yapıldıysa direkt olarak BDDK, SGK ya da Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunabilirsiniz.
İŞKUR’un günlük 75 TL’ye kadar işsizler için harçlık verdiğini biliyor muydunuz? Eğer cevabınız hayır ise yazımızı okumaya davetlisiniz: İŞKUR günde 75 TL Harçlık Nasıl Alınır?