İhtiyaç kredisi kullanan kişiler için borçların en fazla 48 aylık süre içerisinde ödenme şartı bulunmaktadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen bu şarta göre sunulan kredi hizmetlerinde, her vade süresi için belirli bir ödeme tarihi belirlenmektedir.
ihtiyaç kredisi ödenmezse ne olur? |
Kredi kullanan kişilerin vade süresi geldiği zaman belirtilen tutarı eksiksiz bir şekilde ödemeleri gerekecektir. Eğer ödeme işlemi bu tarihte yapılmazsa da banka tarafından belirli bir yaptırım söz konusu olacaktır. İhtiyaç kredisi borcunu ödemeyen kişilere ilk olarak bankadan bir uyarı metni gönderilecek ve telefonla aranarak da haber verilecektir. Günü geçen bir borç söz konusu olduğundan dolayı da bankanın verilerinde belirtilen gecikme faizi toplam borç üzerinden uygulanmaya başlayacaktır.
Kişilerin borç ödemesi gereken tarihten sonra ilk 1 hafta içerisinde yine ödeme yapmamaları halinde, banka tarafından sürekli aranacak ve banka sicillerinin olumsuz etkilenmemeleri için ödeme yapmaları gerektiği hatırlatılacaktır. Eğer tüm uyarılara rağmen hala ödeme yapılmazsa, banka geciken borca faiz uygulamaya devam edecek ve yasal hakkı olan borcun tamamının ödenmesini de talep edebilmektedir.
Bu durumla her ne kadar çok fazla karşılaşılmasa da, ödenmeyen borç için bir haftadan sonra kredi notu ciddi anlamda düşmeye başladığı görülmektedir.
Zamanı geçen borç eğer 3 dönem boyunca ödenmemişse ve bankaların tüm çağrılarına da kayıtsız kalınmışsa, bu durumda banka dosyanızı avukatlarına teslim ederek, borcun tahsil edilmesi için icra yoluna başvuracaktır. Bu da banka sicilinizin bozulması anlamına gelmektedir.
Ayrıca eğer kredi çekmeyi düşünüyor ve kredi notunuzdan dolayı kredi alamıyorsanız, sizler için hazırladığımız kefilsiz kredi veren bankalar başlığımıza bakabilirsiniz.
Kredi Borcu Ödenmezse Eve Haciz Gelir mi?
Pek çok kişi kredi borcunun ödenmemesi halinde eve haciz gelip gelmeyeceğini merak etmektedir. Öncelikle eve haciz gelme durumu tamamen avukatların çalışma prensibine göre değişebilir. Ancak taşınmaz mallarla ilgili herhangi bir olumsuz süreç söz konusu olmayacaktır. Yani evinize gelen icra memuru ve avukat, sizden borcunuzu kabul ettiğinize dair imzalı belge almayana kadar böyle bir sürece başvuramaz.
Tüketicilere yasal takip boyunca bazı belgeler imzalatmaya çalışılır. Bu belgede tüketicinin ayrıca hapis cezasına çarptırılması gerektiğine dair ibareler de yer alabilir. Daha önceki zamanlarda borcun ödenmemesi durumunda eve gelen icra memurları, 2’şer adet bulunan aynı eşyalardan birini haciz etme yetkisine sahipti. Ancak günümüzde eve gelerek tüketicinin yaşam alanına müdahalede bulunulamayacağına dair kanunlar yer almaktadır. Yine de borçlu tüketiciler bu tür aşamalarla karşılaşmamak için avukat ile anlaşma yoluna gidebilir.
Son zamanlarda kredi borcu nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısı artmaya başlamıştır. Bu tüketiciler kara listeye alındığı için 5 yıl boyunca bankalardan herhangi bir kredi ya da kredi kartı talebinde bulunamaz. Ancak borç kapatma kredisi çekerek bir süre bekledikten sonra yeniden kredi almaya başlanabilir. Bankalar genelde yasal takibe giren tüketicilere hizmet sunmak istemez. Bunun nedeni de borcun tahsil edilemeyeceğinin düşünülmesinden kaynaklanır. O halde ödeyemediğiniz borçlar için herhangi bir belge imzalamamalı ve mümkünse borç kapatma kredisiyle borcun tamamı ödenmeye çalışılmalıdır.